Реакторът в Йонбьон продължава да работи
Реакторът в Йонбьон продължава да работи / netinfo

Експерименталният реактор в Йонбьон, Северна Корея, продължава да работи. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на изказване на заместник-генералния директор на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Оле Хейнонен.

Хейнонен е начело на група експерти на МААЕ, които извършиха оглед на експерименталния реактор в Йонбьон, на 100 км североизточно от Пхенян.

"Доволни сме от резултатите от огледа", заявил Хейнонен. На екипа от международни експерти била дадена възможност да огледат всички сектори от комплекса в Йонбьон, които представляват интерес за МААЕ. "Севернокорейската страна ни оказа пълно сътрудничество", подчертал Хейнонен. В Йонбьон на екипа от МААЕ била показана радиационно-химическа лаборатория, която според експерти е от първостепенно значение, тъй като именно в такива обекти се произвежда оръжеен плутоний.

Целта на мисията на екипа на МААЕ е да договори условията за затваряне на реактора в Йонбьон съгласно постигнатото през февруари споразумение между участниците в шестстранните преговори за безядрен статут на Корейския полуостров - САЩ, Русия, Северна Корея, Южна Корея, Китай и Япония. По силата на това споразумение общо пет обекта в комплекса в Йонбьон трябва да бъдат замразени и запечатани. В замяна Северна Корея ще получи енергийни носители в количество, еквивалентно на 50 хиляди тона мазут.