Реакции след присъдата на Хосни Мубарак
Реакции след присъдата на Хосни Мубарак / Reuters

Последният премиер от епохата на Хосни Мубарак Ахмед Шафик, който ще се изправи на балотажа на президентските избори срещу кандидата на Мюсюлманските братя, коментира присъдата доживотен затвор срещу сваления държавен глава с думите, че "никой не е над закона", предаде Ройтерс.

"Ние нямаме право да коментираме съдебни решения, но тази присъда показва, че никой не е над закона", каза Шафик, който определя в страницата си във Фейсбук Хосни Мубарак като свой "модел за подражание".

"Тази присъда опровергава всички твърдения, че един кандидат за президент може да възпроизведе управляваща система, която вече е приключила", добави Шафик, отвръщайки на критиките на опонентите си, че се кани да върне стария ред, посочва БТА.

Преди това кандидатът за президент на Мюсюлманските братя Мохамед Морси нарече присъдата срещу Мубарак "истински фарс" в декларация в Туитър. Влиятелното братство отправи междувременно призив за масови протести срещу оправдаването на шестимата висши полицейски служители на процеса, на който Мубарак получи доживотната присъда, съобщи Франс прес.