Президентът на САЩ Джо Байдън приключи кампанията си за преизбиране, след като колегите му демократи загубиха вяра в умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп, оставяйки президентската надпревара в неизследвана територия, предаде Ройтерс.

В публикация в „Екс“ Байдън каза, че ще остане в ролята си на президент и главнокомандващ до изтичането на мандата му през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията следващата седмица.

„За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. И макар че моето намерение беше да се стремя към преизбиране, вярвам, че е най-добре за моята партия и за страната да се откажа и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент за остатъка от моя мандат", написа Байдън. 

Отказвайки се от кандидатурата си за преизбиране, той разчиства пътя вицепрезидентката Камала Харис да се кандидатира за държавен глава и да стане първата чернокожа жена, направила това в историята на страната.

enlightenedХарис похвали патриотичната постъпка на президента Джо Байдън. "Това е една безкористната и патриотична постъпка“ от страна на Джо Байдън, каза още Камала Харис и добави: За мен е чест, че получавам подкрепата на президента, и намерението ми е да спечеля тази номинация", каза тя.

"През изминалата година обиколих страната, за да разговарям с американците за ясния избор в тези съдбоносни избори. Това ще продължа да правя и през следващите дни и седмици. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да обединя Демократическата партия - и да обединя нашата нация - за да победим Доналд Тръмп и неговата крайна програма. До деня на изборите остават 107 дни. Заедно ще се борим. И заедно ще победим“, добави Харис. 

enlightenedКандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп също реагира на оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за Белия дом с многобройни обвинения срещу президента демократ, предаде ДПА.

„Мошеникът Джо Байдън не беше годен да се кандидатира за президент и със сигурност не е годен за поста си - И никога не е бил!“ - написа бившият президент в своята онлайн платформа "Трут соушъл".

„Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини“, написа Тръмп.

Милиардерът също така обвини близки до Байдън хора, както и неговия лекар и медиите, че са знаели, че Байдън „не е способен да бъде президент“.

enlightenedБившият президент на САЩ Барак Обама похвали решението на Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом. Обама заяви, че това е доказателство за „любовта към страната“ на американския лидер.

„Байдън е имал пълното право да се кандидатира за преизбиране“, заяви бившият президент, като изтъкна постиженията на 81-годишния Байдън и го нарече „патриот от най-висша степен“.

„През следващите дни ще се движим в неизследвани води. Но аз имам изключителна увереност, че лидерите на нашата партия ще успеят да създадат процес, от който ще излезе изключителен кандидат“, добави Обама. 

enlightenedИзборът на кандидата на Демократическата партия, който ще замени Джо Байдън на изборите на 5 ноември, ще бъде „прозрачен“. Това се казва в декларация на лидера на партията Джейм Харисън.

„Работата, която трябва да свършим сега, макар и безпрецедентна, е ясна. През следващите дни партията ще предприеме прозрачен и организиран процес, за да продължи напред като обединена Демократическа партия с кандидат, способен да победи Доналд Тръмп през ноември. Този процес ще се ръководи от установените правила и процедури на партията. Нашите делегати са готови да приемат сериозно отговорността си за бързото представяне на кандидат пред американския народ“, написа Джейм Харисън.

enlightenedДжо Байдън служеше на страната ни с чест и достойнство. Това написа бившият кандидат за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ на изборите през 2016 г. и 2020 г. Бърни Сандърс. "Благодаря ви, г-н президент, за всичко, което направихте", добави Сандърс минути след като Джо Байдън съобщи, че се оттегля от борбата за втори мандат в Белия дом. 

enlightened„Джо Байдън е един от най-значимите президенти в американската история“. Това заяви бившият председател на американския конгрес Нанси Пелоси, след като Байдън обяви, че се отказва от надпреварата за Белия дом, предаде АФП.

„Байдън е американски патриот, който винаги е поставял страната ни на първо място. Неговото наследство от визия, ценности и лидерство го прави един от най-последователните президенти в американската история“, каза Пелоси. Тя изрази своята „любов и благодарност“ към действащия държавен глава. 

enlightened„Байдън трябва незабавно да подаде оставка като президент“. Това заяви председателят на Конгреса на САЩ Майк Джонсън, предаде АФП. Изявлението на Джонсън дойде, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от изборната надпревара.

„Ако Джо Байдън не е в състояние да се кандидатира за президент, той не е в състояние да изпълнява длъжността президент. Той трябва незабавно да се откаже от поста си. 5 ноември не може да настъпи достатъчно скоро“, каза републиканецът Джонсън.

enlightenedРешението на Джо Байдън „заслужава уважение“. Това написа германският канцлер Олаф Шолц в X. „Моят приятел Джо Байдън е постигнал много: за страната си, за Европа, за света. Благодарение на него трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силна, а Съединените щати са ефективен и надежден партньор за нас“, написа още германският канцлер.

enlightenedКремъл заяви, че следи развитието на събитията в САЩ, след като президентът Джо Байдън отпадна от надпреварата за изборите в САЩ през 2024 г.

„До изборите остават още четири месеца. А това е дълго време, през което много неща могат да се променят. Трябва да внимаваме, да следим какво ще се случи и да се занимаваме с нашите дела“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

enlightened„Джо Байдън беше не само велик президент и велик законодателен лидер, но и наистина невероятен човек. Решението му, разбира се, не беше лесно, но той за пореден път постави страната си, партията си и нашето бъдеще на първо място. Джо, днешният ден показва, че си истински патриот и велик американец“, написа лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър в социалната мрежа "Екс".

enlightenedГубернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм, изгряваща звезда в партията, за когото отдавна се смята, че има амбиции за Белия дом, похвали Байдън като „изключителен“ президент. „Президентът Байдън беше необикновен, създаващ история президент - лидер, който се бореше упорито за работещите хора и постигна изумителни резултати за всички американци. Той ще остане в историята като един от най-влиятелните и самоотвержени президенти“, написа той в социалните мрежи.

enlightenedСенаторът от Колорадо Майкъл Бенет, който беше изразил публично притеснения относно кандидатурата на Байдън за преизбиране, заяви, че сега демократите са в по-добра позиция да запазят президентския пост. „Дължим на президента Байдън благодарност, която може би никога няма да успеем да изплатим“, написа той в "Екс". Може и да не знаем какво ще последва, но като предаде факела на нов кандидат, президентът Байдън отново ни даде шанс да победим Доналд Тръмп и да дадем на децата си бъдещето, което заслужават“, допълни той.

enlightenedМинистърът на транспорта Пит Бутиджидж написа: „Джо Байдън заслужи мястото си сред най-добрите и най-значимите президенти в американската история.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня