Реакции след историческото разбирателство с Иран за ядрената му програма
Реакции след историческото разбирателство с Иран за ядрената му програма / снимка: БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху настоя всякакво споразумение, сключено в резултат на преговорите по иранската ядрена програма, "значително да намали" ядрения капацитет на Техеран, предаде Франс прес.

"Всякакво споразумение ще трябва значително да намали ядрения капацитет на Иран и да спре тероризма и агресиите му", се казва в изявление на Нетаняху в Туитър малко преди обявеното политическо споразумение в Лозана.

След съобщението от преговорите в Швейцария израелският министър за разузнаването и стратегическите въпроси Ювал Щайниц определи рамковото споразумение като откъснато от действителността, предаде Ройтерс.

"Усмивките в Лозана са откъснати от мрачната действителност, в която Иран отказва да направи каквито и да било компромиси по ядрения въпрос и продължава да заплашва Израел и други страни в Близкия изток. Ще продължим усилията си да обясняваме и да убедим света с надеждата да предотвратим лошо (окончателно) споразумение", каза Щайниц.

Добри новини: Разбраха се за иранската ядрена програма

Израелският министър на икономиката Нафтали Бенет намекна, че ядреното споразумение с Иран е сравнимо с усилията на британския премиер Невил Чембърлейн да успокои Адолф Хитлер преди избухването на Втората световна война, предаде ДПА.

"Най-радикалният ислямски терористичен режим в света получи официален печат на одобрение за незаконната си ядрена програма", заяви в Туитър Бенет, който е от крайнодясната партия "Еврейски дом", която подкрепя еврейските селища в палестинските територии.

Световните лидери приветстваха постигнатото рамково споразумение с Иран за ядрената му програма

Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатото историческо разбирателство на преговорите между шестте световни сили и Иран за ядрената му програма, предаде Франс прес. Той обеща небивали досега проверки на изпълнението на споразумението между САЩ и съюзниците им от една страна и Иран от друга. Иран няма да разработва плутоний за военни цели, каза президентът, цитиран от Ройтерс. Ако Иран мами, светът ще узнае, продължи Обама и подчерта, че предстои работа по окончателното споразумение, което трябва да е готово до края на юни.

Постигнатото днес разбирателство пресича пътя на Иран към създаване на бомба от обогатен уран и е най-добрият начин да не се допусне Иран да създаде тайно такова оръжие, каза американският президент.

Германската канцлерка Ангела Меркел нарече рамковото споразумение с Иран важна стъпка към целта да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. "По-близо сме отвсякога до споразумение, което ще направи невъзможно Иран да притежава ядрени оръжия", заяви Меркел в декларация след обявеното рамково споразумение в Лозана.

Френският президент Франсоа Оланд е разговарял с Обама по телефона за споразумението с Иран, съобщи Ройтерс. Международната общност иска надеждна и подлежаща на проверка сделка с Иран, каза Оланд. Санкциите ще бъдат подновени, ако споразумението не се изпълнява, добави френският президент.

Френският външен министър Лоран Фабиюс каза по телевизия Франс-2, че споразумението, постигнато днес, е "етапно" и предстои да бъде свършена още работа. "Това споразумение е етапно и съдържа позитивни и безспорни елементи, но предстои още работа", каза Фабиюс след преговорите в Лозана.

Британският първи дипломат Филип Хамънд каза, че бъдещо всеобхватно споразумение по иранската ядрена програма ще вдъхне увереност, че тази програма е с мирни цели. Постигнатото днес предварително споразумение е добра основа за евентуална много добра сделка, посочи Хамънд.

Иранският външен министър Джавад Зариф каза, че всички санкции на САЩ, ЕС и Съвета за сигурност на ООН ще бъдат отменени след сключването на всеобхватно споразумение по ядрената програма на Иран, предаде ТАСС. Иран ще продължи да обогатява уран в ядрения обект в Натанз, но не и в този във Фордо, съобщи Ройтерс, като цитира Зариф.

Източник: БТА