Австралийци са обвинени във военни престъпления в Афганистан
Австралийци са обвинени във военни престъпления в Афганистан / IStock
Министерството на отбраната на Австралия започна разследване срещу бойци от специалните части, пили алкохол от протезата на крака на мъртъв боец от движение „Талибан“, съобщи „Гардиън.

Разследването е започнало, след като са били публикувани снимки, на които се вижда как войниците от спецчастите в района на бойните действия пият бира от протезата на загинал боец, прикрепена за раницата. Снимките са правени през 2009 г. в импровизирания бар „Тhe Fat Lady’s Arms“ в базата на специалните части в Афганистан.

Самият боец, чиято е била протезата, е убит по време на атака на два полеви лагера и тунелен комплекс в провинция Урузган през 2009 г. След сражението войниците са я свалили от крака на убития.

Австралийски командоси избивали цивилни в Афганистан (ВИДЕО)

В момента армията разследва внимателно това дело, заяви говорител на Министерството на отбраната. Той подчертава, че разследването е започнало, след като сенатор Рекс Патрик е призовал да бъдат подведени под отговорност командирите, които не са спрели неправомерните действия на своите подчинени.

По информация на „Гардиън“, който се позовава на източник от десантната служба на Австралия (SASR), висшестоящите офицери са знаели за неправомерните действия на войниците. Според изданието, те са били преки свидетели на това как се е пил алкохол от протезата на боеца, а според някои сведения, даже са участвали в купона.

Съгласно наказателното законодателство на Австралия, отнемането на собственост без съгласието на собственика във военно време се приравнява с мародерство, което е военно престъпление, а виновният може да получи присъда от 20 години затвор.

През ноември Министерството на отбраната на Австралия започна да уволнява бойци от специалните части след публикувания от командващия въоръжените сили на страната Ангъс Кембъл доклад за извършени от австралийски войници военни престъпления в Афганистан.

В документа се посочват доказателства за 39 убийства, извършени от австралийските специални части през периода 2005 – 2016 г., като сред жертвите има както войници, така и цивилни лица.
БГНЕС