Разследват версиите за колите бомби в Лондон
Разследват версиите за колите бомби в Лондон / снимка: BGNES

Британската полиция потвърди, че е открила втора кола бомба в Лондон, марка "Мерцедес". Във втория автомобил било открито значително количество гориво, бутилки с газ и пирони. Полицията обезвредила колата бомба, която потенциално е можела да бъде взривена.

Органите на реда открили втория "Мерцедес", часове след като обезвредиха натъпкан с експлозиви автомобил от същата марка пред оживен нощен клуб близо до "Хайд парк".

Първоначално втората кола била незаконно паркирана в същия район. След това тя била вдигната с "паяк" и преместена на подземен паркинг за задържани за нарушения автомобили в близкия "Парк лейн". Откритите в автомобила материали много приличали на онези, намерени в първия "Мерцедес".

Американската телевизия Си Би ЕС съобщи, че в послание, разпространено на използван от „Ал Кайда” уебсайт часове преди откриването на първата кола бомба, се говорело за нападение в британската столица. "Лондон ще бъде атакуван", написал авторът на съобщението, представил се като Абу Осама ал Хазийн. Той осъжда награждаването с рицарско звание на писателя Салман Рушди, срещу когото тогавашният ирански върховен лидер аятолах Хомейни издаде през 1989 година фетва да бъде убит заради книгата си "Сатанински строфи", и ролята на Великобритания в Ирак.

Британският ежедневник "Таймс" разкрива, че правителството е предупредило преди две седмици нощните клубове в цялата страна, че са потенциални мишени на атентати с коли бомби. Първият от двата натъпкани с експлозиви "Мерцедес"-а, открити в Лондон, бе намерен пред популярно заведение в центъра на столицата.