/ Снимка: Община Бургас
Сериозен срив в работата на френската телекомуникационна компания "Оранж" (Orange) предизвика прекъсване на телефонните линии за спешни повиквания в цяла Франция, предаде ДПА. 

Телекомуникационният оператор обясни, че сривът се дължи на техническа "повреда на оборудване от типа на рутер, който пренасочва потока от телефонни разговори". Източник, запознат със случая, изключи версията за хакерска атака, отбелязва Франс прес. 

Близо 400 резервни телефонни номера са били активирани през изминалата нощ, за да могат нуждаещите се да извикат пожарната, полицията или спешна медицинска помощ. Това заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен.

По думите на министъра инцидентът ще бъде разследван. Дарманен каза, че заради инцидента се е завърнал по-рано от Тунис, където е бил на визита заедно с премиера Жан Кастекс.

Съобщава се, че един човек, страдащ от сърдечно-съдово заболяване, е починал в областта Бретан, защото линейката не е пристигнала навреме.

Вътрешният министър Дарманен привика изпълнителния директор на "Оранж" Стефан Ришар и определи пред него инцидента като "сериозен и неприемлив".

Френската държава е основен акционер в "Оранж", а след новината за разследването акциите на компанията паднаха с 0,7 процентни пункта, отбелязва Ройтерс.
БТА