Разследват „Сименс” за злоупотреби по програмата „Петрол срещу храни”
Разследват „Сименс” за злоупотреби по програмата „Петрол срещу храни” / netinfo

Германският промишлен конгломерат „Сименс” е обект на разследване за евентуални злоупотреби скандалната програма "Петрол срещу храни". Това съобщи германски прокурор, цитиран от Ройтерс.

"Има подозрения за нарушение на законите за международна търговия", каза пред Ройтерс главният прокурор на Нюрнберг Волфганг Трег. Прокурорът поясни, че се разследват три поделения на „Сименс” - „Пауър дженърейшън”, Пи Ти Ди и „Мед”.

„Сименс” съобщи, че няма доказателства, че някой от служителите на компанията е действал неправомерно. "Според наличната в момента информация, никой от персонала ни не е нарушил закона", каза говорител на компанията.

Разследването е част от проверките на над 2300 компании и някои правителства от редица държави, обвинени в злоупотреби по хуманитарната програма на стойност 64 млрд. долара, която действаше от 1996 до 2003 година под наблюдението на Съвета за сигурност на ООН. Тя трябваше да облекчи отражението на санкциите срещу Ирак върху населението. Така на бившия режим на Саддам Хюсеин беше позволено да продава петрол в замяна на храни и други стоки от първа необходимост.

Разследването на комисията Волкър доказа обаче, че Саддам или е искал подкупи от компаниите, които са търгували с Ирак, или е плащал на политици, организации и правителствени служители да лобират срещу международните санкции./БТА/