Разследват Меси за укриване на данъци
Разследват Меси за укриване на данъци / снимка: БГНЕС, архив
Разследват Меси за укриване на данъци
64923
Разследват Меси за укриване на данъци
  • Разследват Меси за укриване на данъци

Испански съд започна разследване за данъчна измама срещу легендарния аржентински нападател Лионел Меси и баща му Хорхе. Това реши съдът в градчето Гава, в покрайнините на Барселона. Според прокуратурата нападателят на испанския гранд "Барселона" дължи 4 милиона евро на държавната сметна палата през последните 6 години.

Меси и баща му са призовани да се явят пред съдия на 17 септември като част от разследването по случая, след което съдът ще трябва да реши дали има основание, за да повдигне официално обвинение срещу нападателя. Сагата започна преди седмица след като прокурорът Ракел Амадо обвини Меси и баща му, че са пуснали погрешни данъчни данни за трите години от 2007-2009-а.

Обвиненията срещу аржентинецът Лионел Меси са част от кампания на испанската сметна палата да си повиши финансите си насред тежката финансова криза, обзела страната през последните няколко години. Според обвиненията на прокурора Ракел Амадо, Меси е използвал офшорни компании, базирани в държавите Белис и Уругвай, през които е избягвал да плаща данъците си. Схемата, според Амадо, е уредена след като Меси е продал правата върху снимката си на въпросните фасадни фирми за тригодишния период, за който е разследван. Баща му Хорхе е съобвиняем в делото на прокуратурата, тъй като той се е разпореждал с финансите на сина си. Освен тежката глоба, която очаква футболната звезда, ако бъдат доказани обвиненията срещу него, Меси може да бъде осъден на до шест години затвор.

През цялата си кариерата общите печалби на Меси надвишават 30 милиона евро, половината от които от заплата, а другата половина - от спонсорство. По-рано тази година Меси подписа нов 5-годишен договор с Барселона на стойност 11 милиона евро на година.
Футболният виртуоз, който след броени дни ще навърши 26 години, започва футболната си кариера на 9-годишна възраст в аржентинския клуб "Нюелс Олд Бойс", в северния град Росарио. Пет години по-късно е купен от каталунския гранд Барселона и вече 13 години играе в неговите структури.

Още в началото на спекулациите, нападателят се оплака чрез страницата си във Фейсбук, че е шокиран и разбира за прокурорските обвинения от медиите и каза, че не е извършил никаква измама.

Меси е вторият най-високоплатен футболист в света след португалеца Кристиано Роналдо. Той е единственият футболист в Европа, спечелил четири награди на УЕФА "Златна топка" за най-добър играч през годината, при това поредни. Той е и единственият спечелил три награди "Златна обувка" - за голмайстор на Стария континент.

Обвиненията не повлияха сериозно на аржентинския капитан, който само два дни по-късно се разписа за националния отбор в победата с 4-0 в приятелски мач срещу Гватемала. С гола от дузпа, който му беше 35-и за националния тим, Меси надмина Диего Марадона и стана вторият най-голям голмайстор на "Бяло и небесно-сините", заедно с Ернан Креспо и воден само от вече пенсиониралия се Габриел Батистута.