Министърът на културата Дженаро Санджулиано
Министърът на културата Дженаро Санджулиано / БТА
Конфликт, свързан с открадната картина от 17-и век, поставя под натиск дясната коалиция на италианския премиер Джорджа Мелони, предаде ДПА.

Съдебните власти започнаха разследване срещу заместник-министъра на културата Виторио Сгарби заради кражбата на картината "Залавянето на свети Петър" на италианския художник Рутилио Манети, починал през 1639 година. 

Картината е била изрязана от рамката и открадната от дворец през 2013 година. Няколко години по-късно, през 2021 г., тя се появи на изложба в Тоскана като предполагаема собственост на Сгарби. На картината, изложена от Сгарби, имаше и свещ, добавена в горния ляв ъгъл. Десният политик, бивш художествен критик, твърди, че това са две различни картини и отрича да е извършил нарушения, като заяви, че е открил картината си в изоставена вила. 

Опозицията в Италия призова за неговото освобождаване.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано подкрепи снощи Сгарби в интервю за италианската национална телевизия. 
За момента Мелони не е коментирала случая. Лидерът на "Италиански братя" ръководи управляващата коалиция, състояща се от три десни партии, от октомври 2022 година. 

71-годишният Сгарби се разследва и за незаконен износ на картина от ранния 17-и век на френския художник Валантен дьо Булон. По този случай Сгарби каза, че е опитал да продаде картината зад граница. 


 
Анелия Пенкова/БТА