Разследват дали Кацав е изнудван с обвинения в секстормоз
Разследват дали Кацав е изнудван с обвинения в секстормоз / netinfo

Главният прокурор на Израел Менахем Мазуз е наредил полицията да започне разследване дали израелският президент Моше Кацав е изнудван с обвинения в сексуален тормоз, предаде ДПА, позовавайки се на местните медии.

В писмо до прокурора Кацав посочи, че не е убеден да има опит за изнудване и няма основание за полицейско разследване. Независимо от това обаче Мазуз е започнал проучване по въпроса.

Около Кацав се вихрят два скандала за сексуален тормоз, които успяха да изместят израелската офанзива в ивицата Газа от първите страници на вестниците.

Първото сведение дойде миналата седмица, когато израелската телевизия "Канал 2" съобщи, че бивша високопоставена служителка в канцеларията на президента го обвинява в сексуален тормоз, отбелязва Асошиейтед прес. ДПА посочва, че става въпрос за бивша секретарка. Телевизията допълни, че по време на среща с Кацав миналата седмица тя заплашила още да разкрие банковите сметки в чужбина, в които според нея се събират пари, дадени в замяна на помилване от президента. Бившата служителка е поискала пари, за да не говори.

Вестник "Маарив" вчера писа за втора жена, която твърди, че Кацав е упражнил сексуален тормоз върху нея. Изданието не разкри самоличността на жената.

Президентът, чиято дълга политическа кариера не е била помрачавана дори и от бегла сянка за скандал, направи изявление, в което заяви, че всички негови контакти със служители от женски пол са били от професионално естество.

Президентската канцелария потвърди, че Кацав не е подавал жалба за изнудване. Канцеларията обаче отхвърли като абсурдни обвиненията в подкуп за помилване, тъй като президентът решава дали да помилва някого само по препоръка на министъра на правосъдието.

Досега срещу Кацав не са повдигнати никакви обвинения в сексуален тормоз.

Електронното издание на всекидневника "Аарец" цитира служители от министерството на правосъдието, според които полицейското разследване е предварително и е започнало след
среща между Кацав и Мазуз и две писма, които президентът е дал на главния прокурор.