Разширяването на НАТО е важно за сигурността на Балканите
Разширяването на НАТО е важно за сигурността на Балканите / снимкa: Sofia Photo Agency
Разширяването на НАТО е стратегически важно за сигурността на Балканите и това е принципната позиция и на България. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин в Брюксел, където участва в срещата на Съвета на НАТО.

Участниците са обсъдили разширяването на Пакта, обстановката в Косово и мястото на KFOR, координацията между НАТО и други международни организации като Европейския съюз при различни операции по света и положението в Афганистан, посочи Калфин след края на заседанието.

По въпроса за разширяването министър Калфин припомни, че Хърватия, Албания и Македония очакват покана за членство в НАТО, но посочи, че те са в различна степен на готовност, като най-подготвена е Хърватия. По думите на Карфин като цяло и трите са изпълнили техническите изисквания за членство.

По въпроса за спора между Атина и Скопие за официалното име на Македония, който може да доведе до гръцко вето върху поканата към Македония да стане член на НАТО, министър Калфин отбеляза, че принципна позиция на България е да иска нейните съседи да членуват и в НАТО, и в Европейския съюз. В същото време той отбеляза, че Гърция е в правото си да поставя проблема и да иска яснота за използването на названието "Македония", което Атина приема като географски район. Това е двустранен проблем, но следим отблизо преговорите за намиране на решение, изтъкна Ивайло Калфин.