Разрушиха част от сграда от комплекса Червената джамия
Разрушиха част от сграда от комплекса Червената джамия / снимка: BGNES

Пакистанските сили за сигурност, които от вторник са обсадили фундаменталистката Червена джамия в Исламабад, извършиха два контролирани взрива, при които беше разрушена част от сграда към храма, в която се намираха ислямски ученички, предаде ДПА.

Целта на това нападение е да бъде пробит проход в стената на сградата, през която държаните насила от ислямистите ученички да могат да избягат, каза представител на силите за сигурност.

В района на джамията се чува и стрелба от автоматично оръжие. Самата джамия е обвита в облак от черен дим.

По-рано духовният лидер на окопалите се в джамията ислямисти - Абдул Рашид Гази, каза, че те няма да се предадат и че предпочитат да умрат като мъченици, предаде Франс прес. Гази е заместник-главният духовник на джамията. В сряда главният духовник на храма - Маулана Абдул Азиз, който е брат на Гази, беше арестуван от пакистанските сили за сигурност, докато се опитваше да напусне джамията тайно.

Гази отрече обвиненията на пакистанските власти, че в храма са държани насила жени и деца. По-рано днес той предложи да се предаде при условие, че властите му позволят да остане с болната си майка в комплекса на джамията. Пакистанските власти отхвърлиха предложението му.