Две боксьорки, които бяха дисквалифицирани да се състезават срещу жени на световното миналата година, получиха разрешение да се бият на Олимпийските игри в Париж, потвърди Международният олимпийски комитет.

Имейн Хелиф от Алжир и Лин Ю Тин от Тайван не успяха да издържат тестовете за допустимост на пола на Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи миналата година, което доведе до дисквалификациите им.

 
Но те получиха разрешение да участват в мачовете за жени до 66 килограма и жени до 57 килограма в Париж тази седмица, потвърди МОК.

По време на техните дисквалификации, президентът на Международната боксова асоциация, която ръководи Световното първенство по бокс, заяви, че хромозомните тестове на боксьорките са се излезли като XY (жените обикновено имат две X хромозоми, докато мъжете обикновено имат X и Y хромозома).

„Въз основа на ДНК тестове ние идентифицирахме редица спортисти, които се опитаха да подмамят колегите си да се представят за жени“, каза тогава президентът на асоциацията Умар Кремльов пред руската информационна агенция ТАСС.

"Всички спортисти, участващи в боксовия турнир на Олимпийските игри Париж 2024, спазват правилата за допускане и участие в състезанието, както и всички приложими медицински разпоредби в съответствие с правила 1.4 и 3.1 на Звеното по бокс към МОК“, се казва в изявление на олимпийския комитет.

 
Решението на МОК може да засегне и България. Нашата надежда за медал в категория до 57 килограма - Светлана Каменова, може да се срещне именно с Лин Ю Тин, която след решението на олимпиийския комитет е големия фаворит за златния медал.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня