Разпръснаха демонстрантите пред унгарския парламент
Разпръснаха демонстрантите пред унгарския парламент / снимка: БГНЕС

Специални части на полицията разпръснаха демонстрантите, събрали се вчера на площада пред унгарския парламент в центъра на Будапеща, предаде ИТАР-ТАСС.

Според очевидци в антиправителствения протест, организиран на площад "Кошут" от Демократичната лига на независимите профсъюзи, са се включили 6-7 хиляди души. След края на митинга на площада останали около 700 души. Част от тях опитали да разклатят металните заграждения, поставени около сградата на парламента. Неколница започнали да замерят с бирени бутилки полицаите. Чували се обиди срещу премиера социалист Ференц Дюрчани.

Полицията приканите демонстрантите да се разотидат, тъй като разрешеното време за провеждане на митинга вече било изтекло. След това около 300 полицаи от специалните части започнали да изтласкват демонстрантите от площада.

В отговор протестиращите започнали да замерят служителите на реда с бутилки и бомбички. Те опитали да изградят барикада на една от водещите до площада улици. Полицаите били принудени да използват гумени куршуми.

Митингът бе свикан в знак на протест срещу намеренията на правителството на Дюрчани да приватизира здравното осигуряване, да намали бонусите при пенсиониране и да закрие някои железопътни линии. Най-голямата опозиционна партия - десноцентристкият Унгарски граждански съюз (ФИДЕС), призова своите привърженици да подкрепят протеста пред парламента.