Разпоредба за работа на българи и румънци във Великобритания
Разпоредба за работа на българи и румънци във Великобритания / netinfo

Под заглавие "Правила за наемане на работници" британският всекидневник "Дейли телеграф" публикува точните разпоредби на министерството на вътрешните работи за румънци и българи, които търсят работа във Великобритания след 1 януари.

Посетители: за тях няма да са необходими визи - само паспорт или лична карта. Посетителите могат да останат за три месеца, без да работят, или постоянно, ако изцяло се издържат. По всяка вероятност в паспортите няма да бъдат слагани печати.

Нискоквалифицирани работници: общ максимален брой от 20 000 души годишно ще бъдат допускани на сезонна работа в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, наемани от одобрени от правителството фирми.

Квалифицирани работници: изисква се те да кандидатстват за "присъединителна работна карта", което на практика е разрешително за работа, за работни места, за които не могат да се намерят подходящи британски кандидати. Те ще могат да кандидатстват след 1 януари.

Висококвалифицирани работници: ще бъдат приемани както досега, съгласно Програмата за висококвалифицирани имигранти. Това е точкова система за лекари, компютърни специалисти и работници в други сектори, където усилено се търсят работници.

Самонаети: всеки може да влезе във Великобритания и да започне работа като самонает. Необходимо е единствено те да докажат, че са самонаети, ако това бъде поискано от данъчните служби. Тази категория предизвиква загриженост сред онези, които се страхуват от големия брой работници имигранти, пристигащи във Великобритания.

Студенти: остават в сила досегашните разпоредби. Те могат да учат във Великобритания и да работят на непълен работен ден, но ще им бъде необходим документ за право на работа. /БТА/