Разполагат 300 палестински полицаи в Наблус
Разполагат 300 палестински полицаи в Наблус / netinfo

Палестински полицейски сили, наброяващи 300 души, ще бъдат разположени в края на седмицата в град Наблус на Западния бряг. Това предаде ДПА, като се позова на израелското радио.

Изпращането им е част от споразумение между израелския министър на отбраната Ехуд Барак и палестинския премиер Салам Фаяд. Палестинските полицаи са преминали интензивно обучение преди мисията. Те ще бъдат леко въоръжени.

Израелски правителствен представител съобщи пред радиото, че това ще бъде "тест", който би могъл да открие пътя към евентуално изтегляне на израелските военни от града и от други палестински райони в бъдеще.

Наблус е смятан за крепост на палестинските екстремисти. Той е един от градовете, които бяха най-сериозно засегнати от анархията в палестинските територии. Палестински представители заявиха, че ако успеят да наложат ред и законност там, значи ще могат да го сторят и навсякъде другаде.

Според радиото израелската армия ще продължи да носи отговорност за сигурността в града, което означава, че ще си запази правото да влиза в Наблус и да арестува палестински екстремисти.