Разполагането на мисия на ЕС в Косово – срамно
Разполагането на мисия на ЕС в Косово – срамно / снимка: Владислав Велев, специален пратеник на Дарик в Косово

Съветът на Европейския съюз обяви официално изпращането на мисията на ЕС в Косово. Съветът реши да бъде даден старт на Европейската мисия за върховенство на закона в Косово - "EULEX Kosovo", обяви Съветът.

Предвижда се оперативната фаза на мисията да започне след 120-дневен преходен период след решението за старта. Съветът прие съвместно решение за EULEX чрез писмена процедура, отбелязва Съветът на Европейския съюз.

Белград нарече решението за разполагане на мисия на Европейския съюз срамно. Представители на мисията се разполагат във все още сръбската област.

Независимо че в Белград се очакваше решението на Европейския съюз да изпрати своя мисия в Косово, реакциите на политиците са много остри. Министърът за Косово Слободан Самарджич нарече европейското решение срамно, защото по този начин се признава и косовската независимост. Сръбската радикална партия осъди изпращането на  EULEX в Косово на фона на оценките, че очевидно отнемането на част от сръбската територия е планирано от дълго време.

Сръбските социалисти дори предложиха, ако Косово обяви независимост, Република Сръбска да направи същото, а Сърбия да я признае. Влиятелният сръбски косовски лидер Милан Иванович заяви, че за сърбите в Косово EULEX ще бъде нелегална и те ще я гарантират.

В северната част на Косовска Митровица владика Артемий отслужи молебен в църквата „Свети Димитър” за спасение на косовските сърби. Сръбският премиер Кощуница ще се срещне в Белград с делегация на сърбите от Косово.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!