Разнищват отравянето на Литвиненко
Разнищват отравянето на Литвиненко / netinfo

Британските власти възнамеряват да проведат щателно разследване на обстоятелствата около смъртта на бившия руски офицер Александър Литвиненко.

С тази цел ръководството на Скотланд ярд е поръчала разследването на най-опитните си служители, а неговият ход ще се контролира от извънредната правителствена комисия “Кобра”. Съобщението е на британската телевизионна и радиокомпания “BBC”. Според нейни данни по делото “Литвиненко вече са се състояли няколко заседания, включително и в петък. Те са били водени от британския министър на вътрешните работи Джон Рийд.

Комисията, която на практика се явява антикризисният щаб на британското правителство и в която влизат не само главните министри в кабинета, но и ръководители на специалните служби, се събира в извънредни ситуации. Този висок статут настоящото дело придоби не толкова заради отравянето на Литвиненко, а поради избраното за целта средство – радиоактивният материал полоний 210. Експерти посочват, че полоний 210 може да се получи само по изкуствен път, което изключва случайното попадане на елемента в организма на Литвиненко.