Размириците в Славянск продължават
Размириците в Славянск продължават / снимка: БГНЕС

Експлозии и тази нощ разтресоха Славянск. По думите на очевидци в един от районите на града се водят сблъсъци между бунтовниците и Националната гвардия. Сепаратистите обстрелват украински контролно-пропускателни пунктове, предава Нова телевизия.

Над мястото, където текат боевете, се виждат осветителни ракети и летят изтребители. Местните жители пишат в социалните медии, че се чуват много мощни взривове, от които се разклащат прозорците. По данни на очевидците в един от районите върви бой между националната гвардия и привържениците на федерализацията. Местни жители твърдят, че в една от болниците е доставен тежко ранен опълченец, предава БГНЕС.

По данни на украински медии бунтовниците са открили стрелба и срещу войските в някои квартали на града. „В диалога за националното единство на Украйна трябва да участват мирните протестиращи от източните части на страната, а незаконно въоръжените групировки трябва да бъдат разоръжени". Това заяви помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович.

Според него, верният път към деескалиране на напрежението минава през промени в конституцията и обсъждането й в рамките на националния диалог. „Европейските лидери позволяват на Европа да влезе като насън в нов конфликт точно като в Първата световна война". За това пък предупреди бившият германски канцлер Хелмут Шмид в интервю за вестник Билд.

Той сравни днешната криза в Украйна с периода, който доведе до Първата световна. Шмид критикува Европейската комисия, като заяви, че Брюксел твърде много се намесва в световната политика. Междувременно американският президент Барак Обама подкрепи идеята за нови санкции срещу Русия, ако тя не промени политиката си към Украйна.