Размириците в Естония продължават
Размириците в Естония продължават / снимки: BGNES

Втора поредна нощ в Естония продължават размириците заради демонтирането на паметник на съветски войник от центъра на столицата Талин и неговото преместване, предаде ДПА.

В Талин неколкостотин демонстранти, разпръснати на малки групи вилняха из центъра на града, като влизаха в схватки с полицаи, унищожаваха имущество и плячкосваха магазини.

В град Йохви в източната провинция Ида-Виру, където живеят предимно руснаци, бяха повикани части за борба с безредиците, след като около 200 младежи започнаха да вилнеят, да преобръщат автомобили и да чупят прозорци.

По полицейски данни през втората нощ на сблъсъци между руснаци и полиция е имало значително по-малк брой демонстранти, но материалните щети са значително по-големи.

Започналите в четвъртък вечерта размирици започнаха след като по решение на естонските власти паметникът бе демонтиран и започна изравянето на костите на загинали войници от Червената армия. Те трябва да бъдат преместени във военен мемориал. 

ДПА посочва, че вчера късно следобед около мястото на досегашния паметник и на околните площади са се събрали няколко стотици, мнозина от които пияни и настроени агресивно.

Един човек загина и над 50 бяха ранени в уличните боеве в Талин през нощта срещу петък. Няколко магазина и бара бяха опустошени от демонстрантите, а полицията задържа над 400 души.

Рускоезичното население на Естония и правителството на Русия смятат демонтирането на паметника за кощунство, но мнозинството естонци възприемат войника от Червената армия като символ на съветската окупация на Естония.