/ iStock/Getty Images
Морските служби на Гибралтар започнаха голяма операция за спиране на разлив на гориво след сблъсъка на товарен кораб с друг плавателен съд, превозващ втечнен газ в началото на седмицата, съобщиха днес властите в британската отвъдморска територия, цитирани от Франс прес.

Корабът "ОС-35" бедства край бреговете на територията, разположена в най-южната част на Иберийския полуостров, след като в понеделник вечерта се сблъска с друг плавателен съд, превозващ втечнен природен газ. Целият екипаж от 24 моряци беше евакуиран. Според гибралтарските власти корпусът на товарния кораб се е пропукал, но самият кораб не се е разцепил на две към момента.

Пристанищната администрация на Гибралтар потвърждава, че незначителна част от разлелия се мазут се е изплъзнала от плаващата дига, инсталирана за ограничаване на изтичането, съобщи местното правителство.

Корабите за насипни товари, като бедстващия край Гибралтар плавателен съд, са предназначени за транспортиране на материали и продукти в насипно състояние, като зърнени храни. Наличното на тези съдове гориво обслужва единствено тяхното движение.

Сблъсъкът с кораба с втечнен газ беше причинен при опит за маневри на "ОС-35", с които трябваше да напусне гибралтарския залив. Веднага след инцидента целият морски трафик в района на пристанището беше временно преустановен.

Правителството в Гибралтар каза, че подготвя операция по източване на горивото възможно най-скоро от бедстващия плавателен съд, но по най-подходящия, най-чист и най-малко рисков начин.
БТА