Разкриха заговор срещу правителството на Лаос
Разкриха заговор срещу правителството на Лаос / netinfo

Американските власти са разкрили заговор за сваляне на комунистическото правителство на Лаос и са задържали деветима души, повечето от лаоското етническо малцинство хмонг, предаде Асошиейтед прес.

От десет арестувани в Западна Калифорния, срещу девет са повдигнати обвинения и рискуват доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни.

Бившият лаоски генерал Ванг Пао, виден лидер на хмонг /мяо/, живеещ в Южна Калифорния, е обвинен в конспирация за сваляне на правителството на Лаос. Сред обвинените е и бившият подполковник от Националната гвардия Харисън Улрич Джак, завършил военната академия "Уест пойнт" през 1968 година, участвал в тайни операции през Виетнамската война.

Джак действал като посредник за покупка на оръжия и организатор на заговора според криминалната жалба, подадена в окръжния съд в Сакраменто. Ванг Пао, сега на 77 години, командваше подкрепяните от ЦРУ сили на хмонг в Лаос през 60-те и 70-те години като генерал от кралската армия. Той емигрира в САЩ около 1975 година, след свалянето на краля от комунистическия режим на Патет Лао, който по данни на "Амнести интернешънъл" оттогава безмилостно преследва хмонг.

Повдигнати са обвинения и срещу други седем видни членове на общността хмонг, живееща в долината Сентрал Вали, Калифорния. Те образували комитет, който действал чрез т.нар. Лаоско освободително движение, известно като Нео Хом, събирали парични средства, организирали разузнавателни операции и бунтовнически групи в Лаос. През май по тяхно поръчение група лица събирали информация за военни обекти и правителствени сгради в лаоската столица Виентян.

Разследването продължило шест месеца и в него участвали 200 агенти. Заговорът бил разкрит от агент на Федералното бюро за контрол над алкохола, огнестрелните оръжия и експлозивите, който се внедрил в групата. Заговорниците обмисляли план за изпращане на оръжия в Лаос през съседен Тайланд.

Джак, сега 60-годишен, организирал доставката на военната техника, която щяла да бъде купена и транспортирана до Тайланд на 12 и 19 юни. Пратките съдържали стотици автомати Калашников, преносими ракети Стингър, противотанкови базуки АТ-4 и LAW, противопехотни мини и гранати. Друг от задържаните вербувал екип от наемници, специалисти по тайни подривни операции, които трябвало да унищожат няколко правителствени сгради във Виентян.