Разкриха терористичния акт в „Домодедово”
Разкриха терористичния акт в „Домодедово” / снимка: Reuters

По-малко от пет дни бяха необходими на Следственият комитет на Руската федерация, за да разкрие терористичния акт от 24 януари на летище „Домодедово", при който загинаха 35 души, включително чужденци, и десетки бяха ранени, предаде ИТАР-ТАСС. Около 130 от пострадалите все още са в болница.

Установена е личността на терориста, който се самовзриви на летището. Извършителят на атентата е 20-годишен мъж от севернокавказка република, съобщи говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Въпреки че името на терориста е известно на следствието, няма да го назовем, тъй като в момента текат следствени и оперативно-разследващи мероприятия за установяването и задържането на организаторите и на терористичния акт и съучастниците им", каза Маркин. Той подчерта, че терористичният акт не случайно е извършен в залата за пристигащи от международните полети и че според версията на следователите атентатът е бил насочен предимно към чуждестранни граждани.

Говорителят на Следствения комитет допълни, че следствието е готово да публикува и резултатите от разследването на взрива в клуб по спортна стрелба в Москва на 31 декември. По думите на Маркин вече са установени хората, свързани с този взрив, като част от тях са арестувани, за четири лица се подготвят заповеди за арест, а няколко души са обявени за издирване.

Разследването е установило, че атентатът на летището и експлозията в стрелковия клуб са дело на различни въоръжени групи от Северен Кавказ, които не са свързани помежду, подчерта Маркин.

В разследването на атентата са участвали 88 следователи и криминалисти, както и оперативни сътрудници на Министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност. Правоохранителните органи се опитват за задържат заподозрени за атентата, предаде Интерфакс, цитирайки източник от органите на ред.

Взривът на международния терминал на Домодедово стана на 24 януари. По предварителни данни терорист самоубиец, намиращ се сред тълпата посрещачи, е задействал натъпкано с поразяващи елементи взривно устройство с мощност 7 кг тротил. Загинаха 35 души и над 130 бяха ранени.

Във връзка с взрива са възбудени две наказателни дела. Едното по четири члена на Наказателния кодекс на Руската федерация, в това число за терористичен атентат, а другото - за неизпълнение на задълженията по осигуряване на транспортна безопасност на летището.

Предишният голям терористичен атентат в Русия бе извършен на 29 март 2010 г., когато две терористки се самовзривиха на две станции на московското метро - Лубянка и Парк на културата. Тогава загинаха 40 души и близо сто получиха наранявания или бяха осакатени.