Разкриха притежателите на офшорни сметки по света
Разкриха притежателите на офшорни сметки по света / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мрежата на журналисти, която стои зад разкритията за данъчните убежища, наречени Офшорлийк", отвори в петък вечерта своята база данни за обществеността.

Офшорлийкс (Offshore Leaks, от англ. буквално означава "офшорно изтичане") е дело на базиран във Вашингтон независим консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Организацията съобщи в изявление, публикувано в интернет, че читателите могат да разгледат базата данни, станала основа на разследването Офшорлийкс.

Неправителствената организация е разработила приложение, което позволява да се намери връзката между офшорна дъщерна фирма на голяма компания и "бенефициенти" или собственици на повече или по-малко тайни сметки.

Трудно е да се ориентираш в големия списък от имена, да научиш дали тези сметки все още съществуват и на кого принадлежат в действителност, дори и за десетките разследващи журналисти, които ровят от няколко месеца в около 2,5 милиона досиета, допълват от ICIJ.

След повече от година работа по случая журналистите и техните партньори все още обработват това огромно количество информация, обяснява неправителствената организация.

"Базата данни на Офшорлийкс дава възможност да се обърнем към журналисти и представители на обществеността от целия свят, включително и в най-засегнатите от корупцията страни", добавят от ICIJ.

Според представителите на организацията обществото може да помогне в „тази много важна задача, ориентирайки ни в нови посоки".

„За първи път в историята такава богата информация за тайни сметки е на разположение на обществеността", заяви ръководителят на организацията Джерард Райл, цитиран от БГНЕС.

В сътрудничество с няколко вестника организацията координира огромна част от световната разследваща журналистика за работата по разкриване на средствата в данъчни убежища. Много известни личности бяха опетнени от разкритията в началото на април.