/ iStock/Getty Images

Древноегипетските мумии са миришели "на дърво", "пикантно" и "сладко", сочат данните от ново проучване, цитирано от ДПА и Асошиейтед прес.

Изследователите са анализирали девет мумифицирани тела от Египетския музей в Кайро, повечето от които датират от I и II хилядолетие пр.н.е., като са използвали комбинация от инструменти и сензорни техники.

"Миризмата на мумифицираните тела от години предизвиква сериозен интерес от страна на експерти и на широката общественост, но досега не е провеждано комбинирано химическо и перцептивно научно изследване", каза водещият автор професор Матия Стрлич от Лондонския университетски колеж и университета в Любляна.

"Това изследване ни помага по-добре да планираме консервацията и да разберем древните материали, използвани за балсамиране. То добавя още данни за обогатяване на музейната експозиция с мумифицирани тела", отбелязва изследователят.

Учените разполагат с обучени човешки "носове", натоварени със задачата да опишат качеството и интензитета на миризмите, както и да установят участващите молекули и съединения с помощта на методи като газова хроматография и масспектрометрия. Това позволява на екипа да определи дали тези компоненти произхождат от консерванти, микроорганизми или пестициди, например, отбелязва ДПА. 

Миризмите са описани като "дървесни" в 78 на сто от случаите, "пикантни" при 67 на сто, "сладки" при 56 процента, а "наподобяващи тамян" и "застояли" - по 33 на сто.

Според д-р Сесилия Бембибре от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изследването подчертава "значението на използването на сетивата ни за разбиране на миналото". 

Мумифицирането в Древен Египет обикновено е включвало третиране на покойника с масла и смоли, включително от бор, кедър и хвойна, за да се запазят тялото и душата в задгробния живот и да се придаде приятна миризма, припомня ДПА. 

Данните са публикувани в Journal of the American Chemical Society.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Теодора Славянова/БТА