Разкриха интересна кореспонденция между Кадафи и американски цветар
Разкриха интересна кореспонденция между Кадафи и американски цветар / снимка: Reuters, архив

Бруклински цветар си разменял писма с либийския диктатор Муамар Кадафи в продължение на години, съобщава британският в. "Индипендънт".

81-годишният евреин Луис Шламовиц, цветар от Бруклин, започнал да си пише с полковник Кадафи през 60-те години на миналия век, след като той дошъл на власт. За негово учудване Кадафи отговорил на първото му писмо и така между двата мъже започнала кореспонденция, продължила няколко десетилетия.

През годините Шламовиц, който писал също на Ричард Никсън, Хари Труман, Мерлин Монро и аятолах Хомейни, си разменял писма, снимки с автографи и коледни картички с покойния либийски диктатор.

"Той беше добър приятел по кореспонденция. Мисля, че беше много мило от негова страна да отдели време да ми отговори, защото аз не съм никой специален", споделя американецът. С течение на времето двамата започнали да обменят и мнения по политически въпроси, като обсъдили политиката на САЩ и спорили за бъдещето на Израел.

В коледна картичка, написана около 2000 г., Кадафи благодари на Шламовиц за "приятелството му през годините", предава БГНЕС. Приятелството им било толкова сърдечно, че агенти на ФБР и ЦРУ посетили дома на Шламовиц, за да го попитат защо си разменя писма с врага. Тяхната кореспонденция била прекъсната, когато Арабската пролет достигнала до Либия и писмата на американския цветар започнали да се връщат неотворени.

"Почувствах се зле заради начина, по който беше убит", заяви възрастният жител на Ню Йорк, показвайки папка с писмата, които са си разменяли. "Той трябваше да се оттегли като президента на Египет. Всичко е за власт и пари и когато ги загубят, падат, а хората, които са техни съветници, падат заедно с тях", допълни Шламовиц.