Разходите за войните на САЩ ще стигнат 2,4 трилиона долара
Разходите за войните на САЩ ще стигнат 2,4 трилиона долара / netinfo

Разходите на САЩ за войните в Ирак и Афганистан могат да стигнат 2,4 трилиона долара през следващото десетилетие, съобщи независимата Служба за управление на бюджета към Конгреса във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Анализът на службата е най-цялостният и най-влиятелният правен досега. Той включва и разходи, които преди не са били смятани, и приема, че голяма част от американските сили ще остане в региона.

Според оценката САЩ вече са изразходвали около 604 милиарда долара за войните в това число 39 милиарда за дипломатични операции и чуждестранни помощи.

Ако до шест години Вашингтон намали броя на войниците си в Ирак и Афганистан до 75 000, те ще струват на федералния бюджет още един трилион долара за военни и дипломатични операции и 705 милиарда за изплащане на лихви за войните до 2017 г.

"Тази оценка е далеч по-висока от първоначалното твърдение на правителството за 50 милиарда долара, която цена иракчаните щяха да могат да платят сами", отбеляза председателката на долната камарата на Конгреса Нанси Пелоси.

Белият дом определи анализа като твърде условен.

"Това е просто една огромна спекулация", посочи говорителката на Белия дом Дана Перино. "Не знаем колко ще струва войната в бъдеще", добави тя.

Президентът Джордж Буш поиска 196,4 милиарда долара за свързаните с войната операции през тази бюджетна година, която започна на 1 октомври.