Разговори в ЕС за отговора на ирландското „не” на Лисабонския договор
Разговори в ЕС за отговора на ирландското „не” на Лисабонския договор / netinfo
Външните министри на Европейския съюз се събират в Люксембург за разговори относно отговора на ирландското отхвърляне на Лисабонския договор. Българлската делегация ще бъде водена от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.


Гласоподавателите в Ирландия отхвърлиха документа с 53,4% срещу 46,6% в четвъртък. Договорът не може да влезе в сила, ако не бъде одобрен от всички 27 членки на ЕС. Но мнозинството от тях са съгласни, че тези страни, които още не са го ратифицирали, трябва да продължат с процедурите.

Френският президент Никола Саркози ще отпътува за Прага, където ще проведе разговори с правителствата на централноевропейските държави относно ирландското „не“ на референдума за Лисабонския договор, предаде Франс прес.

Саркози ще се срещне с премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия в Прага, две седмици преди Франция да поеме ротационното председателство на Европейския съюз.

В събота френският президент призова членките на ЕС да продължат с ратификацията на договора, за да се избегне кризата в блока. Чехия предстои да гласува по ратификацията на договора, а полският президент Лех Качински трябва да подпише одобрения от парламента документ.