Разформироват украинските спецчасти Беркут
Разформироват украинските спецчасти Беркут / БГНЕС

Заповед за разформироването на спецчастите "Беркут" е подписал и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Той самият е съобщил това тази нощ в профила си във Фейсбук, предаде ИТАР-ТАСС. "Беркут" ги няма вече, пише в текста на съобщението по повод заповед номер 144 от 25 февруари 2014 година. "За ликвидацията на специалните подразделения на милицията за гражданска сигурност "Беркут" ".

На мястото на разформированите специални части на милицията "Беркут" се създава нова структура, каза Аваков.

"Беркут е разпуснат. Създаваме комисия, която ще разследва дейността на това подразделение. Виновните ще бъдат наказани, а на онези, които не са участвали в разгонването на мирните демонстрации, ще бъде предложено място в новото министерство след процедура за атестация, която ще продължи 10-15 дни", каза и.д. ръководител на вътрешното ведомство. Атестацията ще определи по-нататъшната съдба на тези хора - наказание или оставане на служба, допълни Аваков. В рамките на вътрешното министерство се създава ново подразделение със съвършено различни функции и философия, каза той, цитиран от БТА.

Според Аваков в състава на "Беркут" е имало 4000 бойци. Всичките са уведомени за заповедта. На всички ръководители на областни подразделения е наредено да извършат атестация на личния състав на "Беркут", каза той.

Междувременно лидерът на руската партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов предложи да се даде възможност на всички желаещи сътрудници на отряда "Беркут" да постъпят на работа в структурите на руското МВР и впоследствие да получат руско гражданство.

"С други думи, ако някой сметне за необходимо да работи в Русия, ще му бъде предоставена работа в съответствие със званието и квалификацията в структурите на МВР и други правоохранителни органи" каза Миронов.