Разбилият се в Украйна Боинг е бил технически изправен
Разбилият се в Украйна Боинг е бил технически изправен / снимка: БГНЕС

Малайзийският самолет, който се разби вчера в източната част на Украйна и отне живота на 298 пътници и екипаж, не е имал технически проблеми към момента, в който е бил загубен контактът с него, обяви авиокомпанията собственик "Малейжа еърлайнс", цитирана от Франс прес.

Въздушният превозвач поясни, че машината е била проверена за последно на 11 юли и всичко е било наред. Самолетът, произведен през 1997 г., е летял 17 години, поясни Нюиб Гортер, вицепрезидент на европейския клон на Малейжа еърлайнс по време на пресконференция, дадена на международното летище в Амстердам.

Гортер посочи още, че контактът с машината е бил загубен вчера в 14,15 ч. по Гринуич.

Представителят на авиокомпанията каза, че сега тя се опитва да организира пътуване на семействата до мястото на катастрофата и проверява дали това е възможно. Гортер съобщи, че авиокомпанията ще плати в брой на роднините на загиналите по 5000 долара за пътник в машината. Тази сума ще покрие началните разходи на близките, които сега се намират в хотел в Амстердам и очакват новини за случилото се със самолета.

"Малейжа еърлайнс" уточни, че падналият самолет е представил план за полета, в който иска да лети на 35 000 фута /10 668 метра/ през украинското въздушно пространство. Но височината се определя от авиодиспечерите, ето защо при навлизането в украинското въздушно пространство те са инструктирали машината да се снижи с 500 метра, тоест до 33 000 фута /10 058 метра/.

Източник: БТА