Равни депутатски места в Зимбабве
Равни депутатски места в Зимбабве / снимкa: БГНЕС

До момента избирателната комисия е обявила официални резултати само от 24 избирателни района, като Движението за демократична промяна и Африканският национален съюз – Патриотичен фронт печелят по 12 депутати, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Генералният секретар на Движението за демократична промяна Тендаи Бити заяви, че Цвангираи е спечелил 60% от гласовете на избирателите срещу 30% за президента Мугабе в 128 от общо 210 избирателни района. В тези 128 избирателни района Движението за демократична промяна печели 96 депутатски места, съобщи Бити на пресконференция.

По- рано от комисията съобщиха, че опозиционното Движение за демократична промяна спечели четири от първите обявени шест депутатски места, другите две места са спечелени от Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт на президента Робърт Мугабе.

Президентските избори се проведоха едновременно с парламентарните. Основни съперници са 84-годишният сегашен президент Робърт Мугабе, който се бори за шести мандат, лидерът на Движението за демократични промени Морган Цвангираи и бившият финансов министър Симба Макони.