Раул Кастро присъства на откриването на първата руска църква в Хавана
Раул Кастро присъства на откриването на първата руска църква в Хавана / снимкa: БГНЕС
Кубинският президент Раул Кастро присъства вчера на откриването на първата руска православна църква в Куба, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Присъствието на церемонията на 77-годишния Раул Кастро, който рядко се появява на публични места, свидетелства за затопляне на отношенията между Хавана и Москва - бивши съюзници от времето на Студената война, отбелязва агенцията. По-късно през деня Раул присъства на концерт на хора на московския Сретенски манастир, но не направи изявление за медиите.

Откриването на храма, издигнат в Хавана в чест на иконата на Казанската Богородица, е символ на новите отношения между нашите две страни, заяви пред журналисти руският посланик в Куба Михаил Каминин. "Това показва до каква степен нашите две страни са се променили", добави той по повод на официалния атеизъм на комунистическите режими. Посланикът подчерта, че църквата е предназначена за хилядите руснаци, живеещи в Хавана и за руските туристи, посещаващи страната. На осветяването на храма присъства и митрополит Кирил, вторият човек в Московската патриаршия, по чиято идея е построена църквата. В словото си той изтъкна, че изграждането на руската църква открива нова страница в историята на кубинско-руската дружба, предаде ИТАР-ТАСС.

Митрополит Кирил беше приет в Двореца на революцията от Раул Кастро, на когото връчи Ордена на княз Даниил Московски. Същото отличие ще бъде връчено и на бившия лидер Фидел Кастро в болницата, където се лекува, предаде кубинската агенция Пренса латина. Според руското посолство в Куба живеят над 3000 руснаци, повечето жени, омъжили се за кубинци през съветско време. По кубински официални данни над 25 000 руски туристи са посетили Куба от началото на годината.