Ратко Младич
Ратко Младич / Guliver/Getty Images
Приключи изслушването на Ратко Младич в Хага по обжалването на присъдата му за доживотен затвор, предаде БГНЕС.

Бившият командир на армията на Република Сръбска Ратко Младич, осъден за геноцид и престъпления в Босна и Херцеговина, заяви пред съда в Хага днес, че е работил честно и законно като офицер и че обвиненията срещу него са нечестни.

„Правилно ли е предишният Съвет да ме осъди на доживотен затвор? Те грешат. Защо? Те са в конфликт на интереси. Те не защитават истината, а Холандия и холандския батальон", каза Младич, намеквайки за Сребреница в края на двудневното изслушване по повод обжалването му срещу присъдата на първа инстанция.

Ратко Младич се изправя отново пред съда в Хага

Той каза, че Сребреница е „ключът за този съдебен процес“, като описа как след падането на анклава през юли 1995 г. мюсюлмански войник е стрелял в него и е „пропуснал“. Както каза Младич, той не е отмъстил, нито е позволил на охраната да го направи, защото войникът е имал жилетка на UNPROFOR.

"Съдбата ме доведе до защита на моята държава СФРЮ, която вие, западните сили, съсипахте, с помощта на Ватикана и тази мафия от Германия", каза Младич.
С повишен тон той подчерта: „Ратко Младич не е започнал войната и не е правил план за нападение на Югославия“.

На 22 ноември 2017 г. Хагският трибунал осъди генерал Младич на доживотен затвор за геноцид в Сребреница; преследване на хървати и мюсюлмани в цяла БиХ; тероризиране на населението на Сараево с продължителни обстрели и снайперисти и вземане на членове на UNPROFOR за заложници през 1992-95 г. И защитата, и прокуратурата обжалваха присъдата. Втората поиска Младич да бъде осъден за геноцид в пет други общини на Босна и Херцеговина.

Писъците от опустошената Сребреница отекват вече 25 години


След като процесът започна, адвокатите на Младич казаха на съда на ООН, че той не трябва да продължава, докато медицински екип не установи способността му да участва. Синът му, Дарко Младич, каза пред АФП, че баща му „не е бил в състояние да се подготви“ за съдебното заседание по обжалването поради здравословните си проблеми.

"Той няма енергията, необходима за този вид дейност и е под въпрос това колко добре работи паметта му", каза той.

Младич, който по-рано се нуждаеше от операция за отстраняване на доброкачествен полип на дебелото черво, поиска отлагане по здравословни причини, отхвърлено преди изслушването.

Майките на Сребреница, група жени, свързани с жертвите на клането в града през 1995 г., заявиха, че трибуналът „не трябва да губи мотивация и трябва да изпълни своята мисия“.
"Надяваме се Младич да бъде признат за виновен за геноцид и в други градове", заяви пред АФП президентът на организацията Мунира Субашич.

В края на войната през 1995 г. Младич се укрива и живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството си и елементите на силите за сигурност. Най-накрая той беше арестуван в къщата на братовчед си в селска северна Сърбия през 2011 г. след 16 години бягство.

Окончателната присъда ще бъде произнесена през първата половина на следващата година.

 
БГНЕС