Ратко Младич е в Белград, според Карла дел Понте
Ратко Младич е в Белград, според Карла дел Понте / netinfo

Бившият военен водач на босненските сърби генерал Ратко Младич, който се укрива от 1995 г., "е в Сърбия, в Белград и в околностите му". Това твърди прокурорът на Международния съд за бившата Югославия Карла дел Понте в интервю, публикувано в парижкия всекидневник "Либерасион".

Както и в понеделник на съвещание в Люксембург с представители на Европейския съюз, Карла дел Понте остро разкритикува "реалната липса на политическа воля у Белград" за арестуването на военнопрестъпника. За щастие международната общност сега е единодушна в изискването си той да бъде предаден на съда в Хага, добави тя.

В понеделник един от сръбските представители, отговарящи за сътрудничеството със съда в Хага, заяви, че никой в Сърбия не знае къде се намира Младич и никой не преговаря с него, за да се предаде.

Никой в чужбина също не знае къде е той в този момент, каза Расим Ляич. Съсредоточихме усилията си върху Младич, признава прокурорът. Според г-жа дел Понте все още има изгледи да се залови другият укриващ се от международния съд - политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич.

Но приоритетът е Младич, защото процесът за Сребреница срещу седем подсъдими започна и сега е подходящият момент да го интегрираме в този мегапроцес, обясни тя. Генерал Младич е обвинен във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, по-специално за избиването през юли 1995 г. на близо 8000 мюсюлмани в Сребреница по време на войната в Босна.