Расте броят на ранените в Косовска Митровица
Расте броят на ранените в Косовска Митровица / netinfo

33-ма души от международните сили и 80 сърби са ранени при сблъсъци, избухнали в Косовска Митровица след полицейска операция срещу сърбите, които още в петък окупираха две съдилища на ООН.

Говорител на косовската полиция е съобщил за 25 ранени полицаи от мисията на ООН в Косово UNMIK. От френското командване на силите на НАТО KFOR също са съобщили за осем ранени военнослужещи. От пострадалите над 80 сърби, 15 са с огнестрелни рани, са уточнили от болницата в Митровица.

При обстрел на полицейски участък в Косово са ранени 14 служители на МВР на Украйна, съобщи украинският вътрешен министър Юрий Луценко на пресконференция. Луценко каза, че единият от пострадалите е в тежко състояние. Министърът посочи още, че срещу участъка е било стреляно и са били хвърлени гранати.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, който в момента председателства Съвета за сигурност, заяви, че силите на НАТО в Косово не могат да използват сила срещу онези, които се противопоставят на независимостта на Косово. Чуркин отхвърли възможността Косово да стане член на ООН и оцени, че продължава да е възможно правно решение на спора между Белград и Прищина.

НАТО осъжда най-остро днешното насилие в Северно Косово, заяви говорителят на Алианса Джеймс Апатурай, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС. KFOR ще отговори твърдо на всеки акт на насилие в рамките на мандата на ООН, каза още той.

Президентът на Сърбия Борис Тадич призоваUNMIK и KFOR да се въздържат от употреба на сила спрямо сърбите. Той поиска от косовските сърби с нито един свой жест да не провокират международните сили и призова лидерите на косовските сърби да направят всичко възможно за успокояване на ситуацията в Косовска Митровица.

Европейската комисия изрази тревога от положението в северната част на Косовска Митровица и призова към сдържаност, заяви говорителят й Амадеу Алтафадж.

Инцидентът в северната част на Косовска Митровица бе предизвикан от задържането на 53 сърби, които от петък обсаждаха сградите на ООН. След тази операция 11 членове от международните сили на реда – трима полицаи и осем войници от KFOR, бяха ранени в Митровица при експлозия в двора на сградата, в която се помещават съдилищата.