САЩ са предупредили руските власти седмици по-рано
Броят на загиналите при терористичния атентат в Москва достигна 133 души, сред жертвите има и 4 деца. 145 са ранените според Министерството на здравеопазването. 

атентат русия
БТА

В болници са 121 ранени. От тях 60 са в тежко състояние. Сред ранените има 3 деца. Територията на залата "Крокус сити хол" в Красногорск край Москва, все още е отцепена, съобщи кореспондент на ТАСС. 

Има заподозрени и задържани за терористичната атака в Москва

Покрай сградата са разположени няколко пожарни автомобила. Вътре работят спасители и следователи. Хора са започнали да полагат цветя на мястото на терористичното нападение.

москва стрелба
БТА


В района на град Брянск са задържани 11 заподозрени за терористичната атака, съобщи украинската агенция УНИАН. Междувременно в канал в "Телеграм" следствието в Русия разпространи официално видео.


"От местопрестъплението са иззети веществени доказателства, включително оръжие и боеприпаси, назначени са и са извършени всички необходими експертизи, включително генетична, балистична и дактилоскопична. Записите от камерите за видеонаблюдение се изземат и проучват" , пишат от там.

Припомняме, че джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в "Крокус сити хол" в Красногорск в Подмосковието. "Бойци на ИД "атакуваха голяма проява в покрайнините на руската столица Москва", твърди групировката в своя канал в приложението Телеграм, цитирана от Франс прес. Джихадистката групировка добавя, че след нападението нейният отряд, извършил атака,  "се е върнал безопасно в базата си". 

Кървавата трагедия в Русия: Световната общественост осъди стрелбата в Красногорск

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава участието на "Ислямска държава" в нападението. Това заяви за "Ройтерс" американски представител, според когото през последните седмици Вашингтон е предупредил руските власти за възможността от атака. Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) заяви, че четиримата заподозрени за извършители на атаката в покрайнините на Москва са се били насочили към границата на Русия с Украйна преди да бъдат задържани рано тази сутрин и са били в контакт с украинската страна. ФСС добави, че атаката е била внимателно планирана.

Според различни източници нападателите са били между трима и петима. Те са носели тактически униформи и автоматични оръжия. Първо са открили огън по охраната на залата, намираща се в Крансогорск, което е северозападно предградие на руската  столица. След това нападателите са започнали да стрелят по зрителите, присъствали на концерт на групата "Пикник".

Каналите за новини в Телеграм - База и Маш, публикуваха кадри, на които се виждат най-малко двама въоръжени мъже, напредващи в залата. На други кадри се виждат трупове и групи хора, тичащи към изхода.

Според журналист на руската агенция РИА Новости нападателите са нахлули първо на партера на концертната зала, преди да открият огън и да хвърлят запалителна бомба или граната, която е предизвикала пожар, който бързо се е разраснал в цялата сграда.  "Хората, които бяха в концертната зала, легнаха на пода, за да се предпазят от стрелбата в продължение на 15-20 минути, след което започнаха да пълзят. Много успяха да излязат от залата", разказва репортерът на РИА Новости.

Според руското министерство на извънредните ситуации пожарникари са успели първо да евакуират стотина души през подземните зони на сградата. Сред тях евакуираните са били и членове на руската рок банда "Пикник", както и на членове на Симфоничния оркестър на Ленинградската област, който е трябвало да свири с рок групата. 

След евакуацията е започнала операция да бъдат спасени хора, които се намирали на покрива на сградата. 

Последвали и усилия за овладяване на пожара, обхванал площ от 13 000 квадратни метра. В гасенето на пожара се включиха и хеликоптери, които изляха над сградата 160 тона вода.

После руските сили за сигурност казаха, че са започнали издирване на нападателите. Специалните части са претърсили подземния паркинг, целия първи етаж и част от втория на сградата, но не са могли да останат повече вътре поради гъстия дим.

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин и директорът на Росгвардия Виктор Золотов са докладвали на руския президент Владимир Путин за хода на разследването на терористичния акт.

Путин пожела на всички пострадали бързо възстановяване и благодари на медиците.

Междувременно стана ясно, че по информация на посолството на Република България в Москва, до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при стрелбата, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Франс прес припомня, че на 3 март руските власти казаха, че са убили шестима предполагаеми бойци на "Ислямска държава" в операция, извършена в Ингушетия, в Кавказ.
Русия беше обект на много атаки в миналото, извършени от ислямистки групи, но също и на стрелби, извършени без политически мотив или приписвани на психически нестабилни хора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БНР, Габриела Големанска/БТА