Расмусен: Не можем да имаме доверие на Русия
Расмусен: Не можем да имаме доверие на Русия / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в Букурещ, че съюзниците вече не могат да имат доверие на уверенията на Москва относно спазването на териториалната цялост на страните от региона след присъединяването на Крим, предаде АФП.

"След това, което видяхме в Украйна, никой вече не може да има доверие на въображаемите гаранции на Москва относно суверенитета и териториалната цялост на други страни", съобщи Расмусен на пресконференция.

Генералният секретар на НАТО имаше предвид изявленията на Москва, че ще спазва териториалната цялост на Молдова, при условие че бившата съветска република между Румъния и Украйна запази неутралността си и предостави специален статут на проруската област Приднестровие, пише БГНЕС.

Расмусен припомни, че Русия се ангажира през 1994 г. да гарантира териториалната цялост и суверенитет на Украйна, "впрочем, това, което видяхме в последно време е насилствено присвояване на територия, незаконното присъединяване на Крим".

Всяка страна има право да реши дали да се присъедини към даден съюз, каза още Расмусен и призова Русия "да спазва международните си задължения, без да опитва да дестабилизира положението било то в Молдова или в Украйна".

Генералният секретар на НАТО обаче смята, че не трябва да се драматизират думите на украинския премиер Арсений Яценюк, който миналия месец говори за риск Русия да започне трета световна война. Той все пак припомни, че Алиансът е взел мерки за засилване на колективната отбрана на своите държави членки и е готов да приеме допълнителни мерки, ако това се налага.