Раниха и арестуваха въоръжен мъж в университет в Бъркли
Раниха и арестуваха въоръжен мъж в университет в Бъркли / снимка: Reuters

Полицията стреля по въоръжен мъж в сграда на територията на Калифорнийския университет в Бъркли, съобщи Асошиейтед прес. Инцидентът е станал в бизнес факултета „Хаас" в източната част на кампуса.

Тревога била обявена малко преди 15,00 ч. вчера следобед, когато на сайта на университета е съобщено, че бил видян мъж, носещ пистолет. Заподозреният, който не е идентифициран, бил проследен от пристигналите полицаи до компютърна зала, където не се подчинил на заповедта да вдигне ръце и вдигнал оръжието, при което бил прострелян от полицаите. Мъжът е задържан, но не се съобщава какво е състоянието му.

Стрелбата съвпадна със студентска демонстрация на площад в университетското градче на около 800 м от сградата в протест срещу повишаването на таксите за обучение. Не е ясно дали има връзка с протеста, отбелязва БТА.

Студенти и активисти на движението против „Уолстрийт" организираха ден на протеста, за да установят лагер "Окупирай" (Occupy Cal), след като неуспешен опит миналата седмица завърши с десетки арести. ReFund California - коалиция от студентски и професионални организации, бе призовала за еднодневна стачка. Протестиращите планираха митинг и шествие в протест срещу банките и бюджетните съкращения за висшето образование. Над 1000 студенти, преподаватели, служители и други демонстранти се бяха събрали на площада след сутрешните лекции.

Раниха и арестуваха въоръжен мъж в университет в Бъркли
netinfo

Демонстрантите от движението "Окупирай Уолстрийт" бяха допуснати да се върнат в парка в Ню Йорк, който бе разчистен от лагера им предишната нощ, но без палатки, съобщи Ройтерс. Паркът бе отворен отново, след като съдия от Върховния съд на щата Ню Йорк вчера се произнесе, че демонстрантите нямат право да лагеруват там. Полицията ги пропускаше един по един през поставените бариери, обяснявайки на всеки, че според съдебното решение имат право да носят само една малка чанта, но не и палатки и спални чували, съобщи Асошиейтед прес.

Съдия Майкъл Столман отхвърли жалбата им срещу заповедта на градските власти за изгонването им, като постанови, че не са успели да докажат, че оставането им в Зукоти Парк има връзка с Първата поправка на конституцията, която гарантира свободата на изразяване. Съдия Столман подчерта, че палатките, екипировката и генераторите противоречат на правата и задълженията на собственика и на правата на хората, които биха искали да се възползват от пространството в пълна сигурност, предаде Франс прес. Паркът е открит за обществен достъп, но е частна собственост.