Ранени и арестувани след сблъсъци в Турция, протестите се разрастват
Ранени и арестувани след сблъсъци в Турция, протестите се разрастват / снимки: БГНЕС

Над сто души са ранени и десетки - арестувани след сблъсъци между протестиращи и полиция в Истанбул.

От два дни Турция е обхваната от безпрецедентни безредици. Всичко започна от палатков лагер, който протестиращи издигнаха в парка „Гези", близо до площад "Таксим", в знак на протест срещу плановете за застрояване на една от малкото останали зелени площи в града. Напрежението обаче ескалира след като полицията използва сълзотворен газ и струи вода, за да разпръсне демонстрантите.

Протестите бързо обхванаха и други градове. Шествия на недоволни имаше в Измир и Анкара. В турската столица силите на реда употребиха сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да организират митинг пред парламента. Правозащитната организация Амнести интернешънъл осъди действията на полицията, като я обвини в прекомерна употреба на сила.

В късния следобед в събота полицията започна да се изтегля от централния площад „Таксим" в Истанбул, отваряйки пътя за хиляди протестиращи, съобщиха световни медии, позовавайки се на турската държавна агенция.

Органите на реда премахнаха и барикадите около площада, които спираха демонстрантите. Оттеглянето на полицаите е било съпроводено от кратки сблъсъци с протестиращите, които са хвърляли фойерверки към тях.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова за незабавно прекратяване на протестите и заяви, че проектът за реконструкция ще продължи по план. Ердоган все пак призна за полицейски произвол при потушаването на протестите и обеща, че провинилите се униформени ще бъдат наказани. "Въпреки провокациите на незаконни организации, въпреки щетите, нанесени на магазини, въпреки нападенията с камъни и запалителни бомби, полицията продължава да действа съгласно правомощията, с които разполага. Както вече казах, дал съм нареждане на вътрешния министър и на градоначалника да бъдат предприети всички необходими мерки, ако бъде използвана прекомерна сила", заяви Ердоган.

Международни наблюдатели коментират, че много от демонстрантите са на улицата не заради екологичната кауза, а в знак на протест срещу Ердоган и неговата умерена ислямистка партия, които те обвиняват в авторитаризъм и прокарване на нормите на исляма в светската държава.

Десетки турски студенти, учещи у нас, и български еколози се събраха тази вечер на протест пред сградата на турското посолство в центъра на София, като по този начин изразиха несъгласието си с насилието в Истанбул.

Ранени и арестувани след сблъсъци в Турция протестите се разрастват
netinfo