/ Guliver/Getty Images
Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров обяви, че обмисля да се оттегли от президентския пост.

"Днес научих, че съм най-дълго управляващият ръководител в състава на републиките в Руската федерация. Вече 15 години ръководя републиката. Мисля, че ми дойде времето, преди да ме изгонят“, обяви Кадиров във видео, публикувано в канала му в Telegram, цитиран от TАСС.

Украйна обвини чеченския лидер Рамзан Кадиров във военни престъпления

Президентът на Чеченската република смята, че е "заслужил безсрочна и дълга ваканция".

Според Кадиров някога той е бил „най-младият и най-неопитен“ сред държавниците. „И сега той си остава толкова неопитен, но младостта му отиде някъде. Ние, кавказците, чеченците, имаме поговорка: „Колкото и уважаван, дългоочакван да е гостът, ако си тръгне навреме, тогава е още по-приятно“, завърши чеченският лидер.

Рамзан Кадиров към Зеленски: Предай властта и ще поискам от Путин да ти даде убежище

През октомври Рамзан Кадиров ще навърши 46 години.

Чеченският лидер е един от най-могъщите и най-страшни хора в Русия, отбелязва в свой анализ BBC. Повече от десетилетие Кремъл разчита на него да поддържа реда в Чечня - руската република в Северен Кавказ, която той управляваше като лично владение.

През 2007 г. Путин го назначава за президент на Чечения. Баща му Ахмад Кадиров, който беше избран за президент на оспорвани избори през 2003 г., беше убит няколко месеца по-късно при експлозия на бомба. По това време младият Рамзан вече разполага с могъща частна гвардия, всяваща страх, наречена „Кадировци“
 

Рамзан Кадиров
БГНЕС

Но, той не винаги е подкрепял Кремъл. В началото на 90-те години Рамзан Кадиров и баща му се присъединяват към бунтовниците, сражаващи се с руските сили в първата война за независимост.  По време на Втората чеченска война преминава на страната на федералното правителство.
 

Рамзан Кадиров обясни за акцията срещу банда в Чечня
Gulliver/Getty Images

Неговите безмилостни методи срещу въоръжени ислямисти бяха полезни за Русия, тъй като тя се опита да умиротвори целия регион на Северен Кавказ, твърди Мурад Батал Шишани от BBC, чеченски политически анализатор. Ислямистката войнственост стана по-остра в републиките близо до Чечня, точно когато Путин се опитваше да консолидира президентството си в Москва.