Ракетната програма на Иран тревожи Русия
Ракетната програма на Иран тревожи Русия / снимка: BGNES

Ракетната програма на Иран тревожи Русия, поради което Москва предлага договорът за ракетите със среден и малък обсег да бъде превърнат в универсален. Това заяви днес пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

Ядрените въпроси се решават от Международната агенция за атомна енергия, но съответните договорености не включват проблема с ракетната програма. Затова Москва предложи договорът за ракетите със среден и малък обсег, който днес е само руски и американски, да стане всеобщ, каза Лавров в коментар по повод твърдението на Иран, че е създал ракети с голям обсег.

По думите на Лавров Русия "се тревожи от развитието на нещата, което води до ракетно разпространение". Тъкмо това продиктува предложението на президента Владимир Путин за сериозна работа по превръщането на договора в универсален, каза руският министър.

"Необходимо е Иран да бъде привличан" към преговорите и конструктивните дискусии по проблеми на регионалната сигурност, подчерта Лавров. Ключът към уреждане на иранския ядрен проблем е Техеран да бъде включван в професионални, а не в политизирани преговори, отбеляза той.