Ракетен обстрел срещу полицейска казарма в Египет
Ракетен обстрел срещу полицейска казарма в Египет / снимки: Reuters

Неизвестни нападатели изстреляха четири противотанкови ракети срещу полицейска казарма в египетския град Рафах при границата с ивицата Газа, предаде Франс прес. При обстрела е ранен един човек.

Засега не е ясно кой е извършил нападението или дали то е свързано с протестните прояви, които се организират от близо две седмици срещу президента Хосни Мубарак. Площад "Тахрир" (Освобождение) в центъра на Кайро продължава да е окупиран от хиляди демонстранти, които прекараха нощта там с искане за незабавната оставка на Мубарак. Някои протестиращи спаха под чергила около армейските танкове, които блокират площада.

Демонстрантите се опасяват, че ако войниците си заминат, ще се отвори нова възможност за нападения от привърженици на Мубарак, пише БТА. Те се боят и че танковете може да ги прогонят от площада. Животът продължава да се организира на площада, превърнал се в символ на съпротивата срещу Мубарак, където са разположени палаткови лагери и снабдителни пунктове с храна за активистите.

Междувременно Египет намали полицейския час, наложен в Кайро, Александрия и Суец от 28 януари, предаде БГНЕС. Заради протестите против режима, той включваше времето от 19 ч до 8 ч., а сега вече ще е между 20 ч и 6 ч., с три часа по-малко спрямо досегашния, съобщи държавната телевизия.

Ракетен обстрел срещу полицейска казарма в Египет
netinfo

В неделя вицепрезидентът на Египет Омар Сулейман се срещна с представители на редица опозиционни партии и се съгласи с исканията за свобода на медиите, освобождаване на арестуваните след началото на протестите и премахване на извънредното положение, когато състоянието на сигурността в страната позволи това, предаде Асошиейтед прес.

Сулейман одобри и план, подготвен заедно с опозицията, за създаване на специална комисия от юристи и политически фигури, на която да бъде възложено да проучи предложените промени в конституцията на страната с цел да се промени и избирателният закон. Идеята е на президентските избори да могат да се кандидатират представители на партии от целия политически спектър и да се ограничи по продължителност мандатът на президента. Според националната агенция МЕНА, цитирана от АП и БТА, комисията трябва да бъде готова с анализа си в началото на март.

Според Мохамед ел Барадей преговорите на египетския вицепрезидент Омар Сулейман с египетската опозиция са непрозрачни. По думите му преговорите са уредени от същите хора, които са управлявали страната 30 години и не са стъпка към промяна. Процесът е непрозрачен, никой не знае кой с кого разговаря на сегашния етап, каза бившият директор на Международната агенция по атомна енергия за Ен Би Си. Не бях поканен да участвам в диалога, но следя какво става, каза той.