Ракета е ударила американското посолство в Атина
Ракета е ударила американското посолство в Атина / netinfo

Неизвестни нападатели са изстреляли ракета към посолството на САЩ в Атина. Това е и причината за експлозията в дипломатическото представителство, съобщиха представители на гръцката полиция и американски официални източници.

Ракетата е проникнала в сградата, близо до емблемата на главния вход и е избухнала вътре. Разрушени са тоалетните на третия етаж, но няма пострадали хора. "Нападението е много сериозно", заяви американският посланик Чарлз Райс пред репортерите, които се бяха събрали пред сградата. Инцидентът се разследва и посолството ще поднови работата си възможно най-скоро, посочи още той.

По-рано говорителят на американския държавен департамент Къртис Купър посочи, че инцидентът е станал около 6 ч. сутринта. Посланикът на САЩ в Гърция е сериозно обезпокоен от обстрела на сградата на американското дипломатическо представителство в Атина. Смятам, че става дума за сериозно нападение, заяви пред журналисти посланикът на САЩ Чарлз Райс. Той каза, че няма пострадали. “За размерите на причинените щети ми е известно, че не са големи”, допълни дипломатът.

“Информирах американския държавен секретар /Кондолиза Райс/ за инцидента и тя ме увери, че ще бъде направено всичко възможно за неговото разследване”, съобщи посланикът. Той посочи, че непосредственото разследване се провежда от гръцките правоохранителни структури и посолството на САЩ им сътрудничи.

Чарлз Райс се извини за автомобилните задръствания в Атина, образували се, след като централният булевард, на който се намира посолството на САЩ, беше отцепен. Той каза, че ще положи усилия за това дипломатическото представителство отново да бъде отворено в скоро време.

Американски дипломати казаха, че посолството ще бъде затворено днес. Щети на сградата практически не са причинени, ако не се смята избитият прозорец на горния етаж.

Гранатата е паднала близо до офиса на посланика. Полицията съобщи, че посланикът се е намирал на безопасно място. Аналогичен инцидент стана на 15 февруари 1996 г. Тогава на сградата бяха причинени незначителни щети.