Райс: Сърбия е пред труден период
Райс: Сърбия е пред труден период / netinfo
В навечерието на обявяването на независимостта на Косово американският държавен секретар Кондолиза Райс протегна ръка на Сърбия признавайки, че с това ще открие "изключително труден период" за сърбите.

"Ние искаме една Сърбия, която гледа в посока към своето бъдеще и това бъдеще е в Европа", заяви Райс пред комисия в Конгреса. Докато ръководителите на Косово посочиха, че ще са готови технически от петък нататък да обявяват едностранно независимост, Райс не произнесе думата независимост, но потвърди непряко, че това се очаква да стане съвсем скоро. "Знам, че това ще е един извънредно труден период за сърбите", каза тя.

"Това, което САЩ ще направят, е да протегнат ръка и да им кажат, че резолюцията за статута на Косово ще позволи на Сърбия да върви напред". САЩ ще направят всичко, за да "бъдат добри партньори на сърбите, по-конкретно по отношение на търговския обмен и икономическата подкрепа", обеща Райс. "Ние се надяваме, че те ще заложат на това бъдеще, а не на миналото", каза тя в заключение.