Райс: Руското решение на Абхазия и Южна Остия е достойно за съжаление
Райс: Руското решение на Абхазия и Южна Остия е достойно за съжаление / снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Кондолиза Райс заяви, че решението на Русия да признае грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия за независими държави е „достойно за съжаление“.

„Мисля, че това е жалко“, заяви Райс на пресконференция в Рамала, Западния бряг, след като руският президент Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал укази за признаване на независимостта на двете републики.

Германия и Франция държат на териториалната цялост на Грузия. Британското правителство „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области, предаде БГНЕС, като цитира АФП.

Германският канцлер Ангела Меркел остро осъди решението на Русия да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

Германският канцлер заяви, че това решение е „абсолютно неприемливо“. „Това противоречи на принципите за териториална цялост като фундаментално право“, каза още тя в изявление по време на посещението си Естония. Меркел заяви, че диалогът с Русия трябва да бъде продължен във форма, която ще бъде решена по време на срещата на върха на ЕС в понеделник.

Франция също държи на целостта на Грузия, а признаването от страна на Русия е "достойно за съжаление", заяви говорителят на френското външно министерство Ерик Шевалие, цитиран от АФП. "Ние смятаме, че тази стъпка е достойна за съжаление, и припомняме, че държим на своята позиция в подкрепа на териториалната цялост на Грузия", подчерта на брифинг говорителят на дипломатическото ведомство на Франция.

„Ние отхвърляме категорично това и потвърждаваме суверенитета и териториалната цялост на Грузия“, заяви говорител на британското външно министерство. „Това противоречи на задълженията на Русия, поети многократно в резолюции на Съвета за сигурност, и така по никакъв начин не се подобряват перспективите за мир в Кавказ“, каза още говорителят.

Италианският министър на външните работи Франко Фратини изрази огорчението си от едностранното решение на Кремъл. "Признаването на двете грузински сепаратистки републики от Русия не се опира върху международна юридическа рамка", заяви Франко Фратини, цитиран от агенция АНСА.

"Балканизирането на Кавказ върху етническа основа крие сериозна опасност за всички нас", предупреди първият дипломат на Италия. Промяната на критерия за гражданство върху етническа основа трябва сериозно да безпокои всички, добави Фратини пред парламентарната комисия по външни отношения, след като беше уведомен за признаването на независимостта от Русия.

Финландското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъди признаването от Русия на независимостта на грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия и заяви, че това е „нарушение на принципите на ОССЕ.

„Признаването на независимостта на Южна Осетия и на Абхазия нарушава основните принципи на ОССЕ. Както всички държави членки на организацията, Русия пое ангажимент да спазва суверенитета и териториалната цялост на другите страни“, заяви финландският външен министър Александър Стуб.

„Русия трябва да спазва принципите на ОССЕ, като спазва териториалната цялост и суверенитета на Грузия. Русия трябва да изтегли незабавно войските си от Грузия и да приложи мирното споразумение“, каза още той. „ОССЕ ще продължи да следи за прилагането на примирието. Тя е готова да окаже допълнителна помощ за стабилизиране на положението“, завърши Стуб.

Признаването на независимостта на грузинските сепаратистки републики Абхазия и Южна Осетия представлява "съзнателно нарушаване" на международното право, заявява в своя блог шведският външен министър Карл Билд, цитиран от АФП.

"Това решение означава ясно и съзнателно нарушаване на международното право и на основните принципи на стабилността в Европа", подчерта шведският първи дипломат.