Райс призова Мушараф към по-тясно сътрудничество с умерените представители
Райс призова Мушараф към по-тясно сътрудничество с умерените представители / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс каза късно вчера, че САЩ насърчават пакистнаския президент ген. Первез Мушараф да сътрудничи по-тясно с умерените представители, в това число с бившата премиерка Беназир Бхуто, предаде Асошиейтед прес.

В реч по време на изслушване в Конгреса, Райс посочи, че САЩ се надяват "всички умерени представители да положат усилие да се подготвят за напълно демократични избори в парламента през декември, така че Пакистан да може да направи следващата стъпка към по-стабилна демократична атмосфера".

Тревогата за стабилността в Пакистан се породи миналата седмица, когато завръщането на Бхуто в родината й бе белязано от двоен самоубийствен атентат в Карачи, при който загинаха близо 140 души.

Бхуто се завърна от осемгодишно изгнание, за да се яви на Парламентарните избори през януари, след като с Мушараф подписа споразумение за подялба на властта. Двете правителства на Бхуто между 1988 и 1996 година бяха свалени на фона на обвинения в корупция и лошо управление. Насърчавани от САЩ, Бхуто и Мушараф призовават избирателите да подкрепят умерените представители, които ще се опълчат срещу религиозния екстремизъм.