Райс подкрепи усилията за помирение в Киркук
Райс подкрепи усилията за помирение в Киркук / netinfo

По време на изненадващото си посещение в Ирак държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс подкрепи усилията за помирение в оспорвания район на Киркук, богат на петролни залежи, предаде Франс прес.

Визитата става на фона на започналата сухопътна операция на турската армия срещу бунтовниците от ПКК в Северен Ирак, отбелязва агенцията.

Райс се срещна в Киркук с членове на общинския съвет на града, към който териториални претенции имат местните кюрди. В съвета са включени представители на всички религиозно-етнически общности в района: кюрди, араби, сунити, шиити, християни и тюркмени. Държавният секретар на САЩ изтъкна "значението на общинските съвети за бъдещето на демократичен Ирак за всички иракчани".

Според съветника на Райс за Ирак Дейвид Сатърфийлд тя иска чрез тази визита да приветства решението на арабите сунити да прекратят продължилия година бойкот на дейността на съвета, след като бе постигнато споразумение, че ще получат постове в местната власт.

Райс желае също да изрази подкрепата си за инициатавата на новия пратеник на ООН в Ирак, Стафан де Мистура, които успя да издейства отлагане с шест месеца на референдума, предвиден да се състои до края на годината, за евентуално присъединяване на града към Иракски Кюрдистан.

След кратката си визита в Киркук Кондолиза Райс отпътува за Багдад, където са планирани срещи с президента, вицепрезидента, премиера и други иракски политици, както и със Стафан де Мистура.