Райс: Пакистанският президент трябва да се откаже от поста
Райс: Пакистанският президент трябва да се откаже от поста / Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви, че пакистанския президент трябва да се откаже от поста главнокомандващ на армията и да възстанови конституционното управление, предаде Асошиейтед прес.

Первез Мушараф трябва да спази предишните си обещания и да "свали униформата", заяви Райс на пресконференция в град Рамала на Западния бряг. Тя допълни, че най-добрият път за Пакистан е да се върне към конституционното управление и да бъдат произведени избори.

Искаме изборите да се състоят през януари 2008 г. и да бъдат възстановени нормалните демократични процеси в Пакистан, заяви говорител на британския премиер Гордън Браун, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че Великобритания ще преразгледа помощта си за развитие на Пакистан, която възлиза на 491 милиона долара за периода 2005-2008 г.

Европейският съюз също призовава Пакистан да възстанови нормалното конституционно управление, заяви говорителката на европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер – Кристиане Хохман, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Обявяването на извънредно положение е равносилно на държавен преврат, който заплашва демокрацията и развитието на пакистанския народ, заяви холандският министър на развитието на сътрудничеството Берт Кундърс, цитиран от Франс прес. Неговият говорител съобщи, че Холандия замразява помощта за Пакистан.