Райс отпътува от Москва, без да успее да разсее разногласията
Райс отпътува от Москва, без да успее да разсее разногласията / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс отпътува от Москва след тридневно посещение в Русия, съобщи на Франс прес говорител на американското посолство в руската столица.

Разговорите на Райс с президента Владимир Путин и с руския й колега Сергей Лавров показаха дълбоките разногласия между двете страни по отношение статута на Косово и американския противоракетен щит в Европа, посочва агенцията.

Руснаци и американци постигнаха съгласие за необходимостта да се смекчи тонът на публичните полемики, заяви Лавров. АФП припомня, че твърдите изказвания на двете страни през последните месеци породиха опасения за нова "студена война".

След вечеря с ръководителката на американската дипломация Лавров опроверга пред журналисти съществуването на каквато и да било "враждебност" в руско-американските отношения, изтъквайки, че диалогът между двете страни "партньорки" е бил по-скоро "откровен".

"Има моменти, когато въпроси като противоракетната отбрана предизвикват известно раздразнение, но отношенията трябва да бъдат свободни от всякаква прекалена риторика", отбеляза от своя страна Кондолиза Райс.

САЩ и Русия решиха да отложат за есента двустранните преговори в Москва по въпроса за противоракетната отбрана на равнище министри на външните работи и на отбраната на двете страни, уточнява РИА "Новости".

В интервю за телевизия Ен Ти Ви Райс подчерта, че САЩ не се намесват в изборите в Русия, но възнамеряват до помогнат на неправителствените организации.

"Руснаците трябва сами да решат по какъв начин да бъдат произведени изборите", изтъкна тя. "Искаме да помогнем на Русия да развива неправителствените организации, да й помогнем да развива гражданското общество. Както знаете, помагаме на организации, подкрепящи инвалидите и защитата на околната среда", добави Райс.